LANGZAAM (G) AAN

Het leven gaat voort. De ene keer snel en haastig. De andere keer vreedzaam en traag. Het leven kent fases, die elkaar afwisselen als seizoenen. Hoe kijk ik naar het leven, nu ik zelf traag en langzaam ga? Er is een Braziliaans lied, dat begint met de woorden ‘Ando devagar’ (Ik ga langzaam). En eindigt met ‘Por ser feliz’ (Om gelukkig te zijn). Luister en lees. Leef langzaam en traag. Voel.

06-12-2024

Aan het begin van elke geschiedenis staat een wieg. Ik heb mijn wieg. Jij hebt jouw wieg. De mensheid heeft een wieg, die staat in Afrika. De wieg van de biodanza staat in Zuid Amerika. Daar werd precies 100 jaar geleden de grondlegger van biodanza, Rolando Toro, geboren. De viering van geboortedagen is aanleiding om te schrijven over wiegen. Een wereld vol wiegen. Samen vormen we een ‘wiegenwereld’, een wiegende wereld. Zie het voor je.  

30-01-2024

Deze Braziliaanse gezongen woorden hoor ik en meteen voel ik me aangespoord door deze serene marsmuziek. ‘Wandelend en zingend in de maat van de muziek’. En als terugkerend refrein: ‘Kom, we gaan!’ Wacht niet.
Luister naar dit lied, dat niet alleen bij mij iets oproept, maar bij miljoenen Brazilianen. Lees de vertaling en de uitleg over het ontstaan en het gebruik er van. Laat je inspireren door dit nog altijd actuele lijflied.

13-01-2023

Er is zoveel dat ik wil doen. De rest van dit jaar, en ook op kortere termijn. Realiteit is dat ik niet alles kan doen, dat ik zou willen doen. Dat komt mede omdat mijn mogelijkheden beperkter worden.
Plannen maken en fantaseren over de toekomst, we doen het allemaal. Ik maak ook plannen en zet schema’s op. Tegelijk weten we donders goed, dat het leven zich niet laat plannen. En toch, daar geloof ik in, worden dromen middels plannen werkelijkheid. Tussen plannen en overgave aan het leven. Beide zijn belangrijk.

10-02-2022

Te vaak denk ik: wat zouden anderen van mij vinden? ‘Trek je daar niets van aan’, zegt Paulinho da Viola in het lied met de titel ‘Meu mundo é hoje, mijn wereld is vandaag’. Een oproep om authentiek te leven. Laat je niet leiden of in de war brengen door wat anderen denken en vinden. Verloochen jezelf niet door ambities om hoger op te komen. Luister naar de wijsheid van je eigen lichaam en leef. Leef en dans zoals je bent. Maar wat als je lichaam je in de steek laat? Dan nog blijft de Braziliaanse boodschap: leef vandaag! Wat doet het er toe wat anderen er van vinden?

05-08-2021

Voordat iemand op bezoek komt wordt vaak aan de toekomstige tafelgast gevraagd: ‘wat eet je graag?’ of ‘wat lust je niet?’ Mijn antwoord: ‘Ik ben een gemakkelijke eter, ik lust bijna alles.’ Wel let ik steeds meer op wat gezond is.
Veel belangrijker dan wat je eet is hoe je eet. Met goed gezelschap smaakt het eten lekkerder en verteert het beter. Eten is meer dan het innemen van voedsel. Over de ingewikkelde relatie van de brij en het brein. Over eetgewoonten en de betekenis van tafelen. Wat ontbijt ik en wat haal ik uit de schappen van de supermarkt?

23-04-2021

Twee plaatjes naast elkaar. Op het ene plaatje een palmboom, zonovergoten, met daaronder dansende mensen. Het andere plaatje is wat ik nu buiten zie: een lege witte straat, wild stuivende, springerige, dansende sneeuwvlokjes onder een grijze hemel. Dik ingepakte mensen bewegen onherkenbaar en schuifelend over straat. Waar word ik warm van? Dat is duidelijk, van het eerste plaatje.
Waarom beginnen we te rillen en trillen als het koud is? Vanwaar mijn voorliefde voor warmte? Omdat het bewegen dan gemakkelijker gaat? Op zoek naar antwoorden.

08-02-2021

In coronajaar 2020 wordt er minder gedanst en minder gereisd. Minder beweging, met coronakilo’s als gevolg. Mensen worden geacht elkaar niet aan te raken. Geen omhelzing met de bedoeling om zo minder kans te maken op een besmetting. Zou er ook minder gevreeën worden?
Hoe houd ik in deze tijden mijn dopaminespiegel op peil? Hoe zorg ik dat mijn bewegingen talrijk zijn en moeiteloos en soepel gaan? Hoe zorg ik dat ik vrolijk ben en blijf? Bespiegelingen over het ‘gelukshormoon’, de neurotransmitter dopamine. Een blog over (mijn) gezondheid.

10-12-2020

Een ontmoeting op (1½ meter) afstand. Onverwachte verrassende ontmoetingen. Digitale ontmoetingen. Ontmoetingen in stilte. Ontmoetingen in tijd en ruimte. Intieme ontmoetingen. Met biodanzareizen wil ik ontmoetingen stimuleren. Dansontmoetingen. Op-reis-ontmoetingen. Ontmoetingen met andere culturen.
Ik vind ontmoetingen heel belangrijk. Bij ontmoetingen voel ik dat ik leef. Van ontmoetingen word ik blij. Een ontmoeting is voor mij op een ongedwongen (niets moet) manier elkaars leven delen. Een ontmoeting heeft een begin en een eind. Ontmoet, zie wat en wie er is en wat er gebeurt, neem de tijd.

19-09-2020

Meer dan anders wordt er in dit memorabele jaar 2020 door filosofen, wetenschappers en politici nagedacht over wat van levensbelang is. Dansen en reizen vind ik erg belangrijk, ze geven mij energie. Op welke manier kunnen we onder de huidige omstandigheden zinvol en gezond leven?
Samen dansen wordt momenteel als zeer risicovol beschouwd. In tijden van corona zijn reizen en intiem dansen uit den boze. ‘Luchtdansen’ is wel veilig. Met beide voeten op de aarde vurig en vloeiend zwieren door de lucht. Zoals wolken dansen in het wijde luchtruim.

10-04-2020

Probeer zonder woorden tegen je vriend of vriendin te zeggen: ‘mmm, ik vind je lekker!’ Zeg haar of hem met lichaamstaal: ‘Ik wil jou (smaken)!!’ Bij de biodanza doen we dat zonder te praten, al dansend, met ogen en handen, met spontane klanken.
Braziliaanse woorden komen je dansend tegemoet: ‘Morena tropicana, eu quero teu sabor.’ Deze bij biodanza veel gebruikte muziek gaat over tropisch fruit. Om van te genieten. Luister naar deze zwoele ritmische muziek en hoor: ‘mmm, ik wil jou!’

09-10-2019

Me onderdompelen in honderd jaar familiegeschiedenis vind ik fascinerend. Ik heb oude documenten gevonden en doe interessante ontdekkingen. Wat wordt er wel en niet doorgegeven? Materieel, lichamelijk, spiritueel? Wat is de erfenis?
Zoals het levenswerk van de Chileen Rolando Toro, het ‘systeem’ biodanza creëren en in de wereld zetten, wordt voortgezet door zijn kinderen en familie, werd het nieuw opgerichte bedrijf van mijn opa later door mijn vader voortgezet. Zal ‘biodanzareizen’ straks voortgezet worden door mijn kinderen?

30-07-2019

‘Maar grootmoeder wat heeft u een grote ogen!’ ‘Dat is om je beter te kunnen zien …’ Volgens een evangelisch lied heb je ogen ‘om te zoeken naar wat mensen nog ontbreekt’. Ik zeg: ‘Ogen heb je om te dansen.’ Dansen met je ogen!
Ik ben gezegend met een paar stralende, doordringende, verliefde ogen. Mensen bij biodanza attendeerden mij er recent op: ‘Jij danst met je ogen!’ Aangezien het enthousiaste bewegen met mijn hele lichaam op muziek steeds moeizamer gaat, dans ik steeds meer met mijn ogen. Een nieuw en uitdagend perspectief. Dansen met de ogen is intiem. Kijk maar eens diep en lang in elkaars ogen (niet ongebruikelijk bij biodanza), en zie wat er dan gebeurt.

25-06-2019

Wie verre reizen maakt ontkomt er niet aan om het vliegtuig te nemen. Zelfs wie minder verre reizen maakt neemt vaak het vliegtuig, simpelweg omdat vliegen goedkoper is dan treinen. “Erg onverantwoord!”, hoor ik velen van jullie roepen. Wie de cijfers erbij haalt over de desastreuze gevolgen van een verre reis voor het milieu durft haast niet meer te vliegen, of vliegt met schaamte.
Ik reis en dans zo graag! Neem ik dan wel of niet het vliegtuig? Dansen kan toch ook dichter bij huis? Een duivels dilemma. Wat zeggen beroepsreiziger Floortje Dessing en auteur Jelle Derckx over vliegen en reizen? Veel fanatieke en gedreven reizigers hebben ‘vliegschaamte’. Ik ook.

20-04-2019

Wordt de Jonge Kerk een danskerk? En hoe ziet het leven er uit van een dansende pastor?
Ik ben gelukkig met mijn huidige twee banen. Sinds een jaartje ben ik halftime pastor, in basisgroep Jonge Kerk in Roermond. Ruim een jaar daarvoor begon ik mijn eigen bedrijfje: Biodanzareizen. Nu combineer ik deze twee. Op de momenten dat ik mijn passies kan samenbrengen voel ik mij een gelukkig mens. Pastor zijn en biodanzareizen organiseren en begeleiden verenigen zich in mijn persoon. Het laat helemaal zien wie ik ben, wie ik ben geworden, wie ik mag zijn. Het leven van een dansende pastor. In een danskerk.

30-12-2018

De dans van het leven heeft ritme. Ik ben op zoek naar een nieuw ritme in mijn leven, een nieuwe balans, een nieuwe cadans. Een nieuw bioritme. Ritme is essentieel voor een gezond leven. Ritme geeft plezier aan het leven. Dagelijks lopen, wekelijks dansen, jaarlijks op reis.
Welk levensritme brengt me een gezond leven? Wat is goed voor mij? Allerlei aspecten zijn van invloed, eten, bewegen. Alles in de natuur en in de schepping heeft een ritme meegekregen. Alles is ritme! Wat is mijn ritme? Wat is het ritme dat nú het beste bij mij past?

07-11-2018

Wonen. Iedereen doet het. Je woont ergens. Je woont waar je huis en je bed staat. Het maakt niet uit hoe eenvoudig of sjiek dat bed en dat huis is. Je woont, overal. Je woont, daar waar je je thuis voelt!
Waar woon jij? Wat zijn jouw woonwensen? Hoe woon je en hoe zou je willen wonen? Wil je opgeruimd wonen? (Energie)zuinig of uitbundig? Wil je gezond en rustig wonen, in de natuur of juist liever in de stad?
Als je maar gelukkig woont! Met een goed thuisgevoel. Gelukkig met je ‘thuishuis’ en gelukkig met jezelf. Over(al) wonen. Ik schets kort mijn woongeschiedenis en noem enkele woonwensen van mij.

23-04-2018

Vrouwen. Vrouwen op de dansvloer. Wauw-vrouwen! Reislustige vrouwen. Trouw(e)vrouwen. Onbereikbare vrouwen. On(be)grijpbare vrouwen. Ontembare vrouwen. Bijbelse vrouwen. Blije vrouwen. Power vrouwen. Vrouw-vriendinnen. Lieve vrouwen!
Het verhaal van een ‘vrouwvriendelijk’ leven in vijf delen: familie, eerste verliefdheid, studententijd, Brazilië en biodanza. De vele vrouwen van Paul.

08-03-2018

Reizen, hoe doe je dat? Hoe doe ik dat? Hoe organiseer ik mijn eigen reizen? Hoe help ik anderen bij het plannen en boeken van hun reizen? Volgens bijgaande instructie komen o.a. biodanzareizen tot stand. Het ontstaansproces van een reis kent drie fasen, drie stappen, vergelijkbaar met de ‘creatiespiraal’, die in twaalf stappen verloopt, waaronder respectievelijk: wensen, verbeelden, geloven, uiten, netwerken, plannen, handelen, waarderen en ontspannen. Nu jij. Op reis!

10-02-2018

Ik organiseer biodanzareizen, met passie. Naast dit werk ga ik aan de slag als pastor in de oecumenische basisgroep Jonge Kerk in Roermond. Dat vraagt om uitleg. Wat is een ‘pastor’? Wat houdt ‘oecumenische basisgroep’ in? Een korte toelichting, zonder dieper in te gaan op kerkpolitieke scheidslijnen. Er zijn raakvlakken tussen biodanza en pastor zijn in een groep. Dat maakt mijn werk zo mooi! Ik ben blij met mijn nieuwe baan en met de combinatie met biodanzareizen. Het leven delen en dansen. Samen onderweg.

04-01-2018

Wie ontvangt er niet graag cadeaus?! Cadeaus geven is een kunst. Geven en ontvangen. In elke levensfase hebben cadeaus hun eigen betekenis. Wat beteken(d)en cadeaus in mijn leven? En wat doe ik mezelf cadeau? Het begint vaak met een woord. In deze blog enkele passende cadeautips. Biodanzareizen geeft deze maand cadeaus weg.

06-12-2017

Een reünie organiseren. Een groep begeleiden. Samen op reis. Dansen. Mensen verbinden. Dat doe ik graag, verbinden. Op elk moment van de dag kun je je verbinden met jezelf, met je lichaam, met je omgeving, met je medemensen. Je kunt op elk moment het mooie, het goede, de liefde zien, in alles en iedereen. Eenheid, gemeenschap, verbinden. Wat is dat? En hoe doe ík dat? Verraadt de nadruk die ik leg op verbinden mijn katholieke achtergrond??

28-10-2017

Wat kost een biodanzareis naar Brazilië? Tel op: een duur vliegticket, kosten voor verblijf, eten en vervoer in het immens grote land. De biodanzadocenten krijgen hun vergoeding. En dan zijn er de organisatiekosten. Ik wil er zelf wat aan verdienen.
Klopt het dat ‘de manier waarop geld in jouw leven stroomt, laat zien hoe de (seksuele) levensenergie in jou stroomt.’? Is geld meer dan een paar getalletjes op een bankrekening? Praten en denken over geld vind ik niet gemakkelijk. Alsof geldzaken heel intiem zijn. Ik ben geen handelaar, geen koopman. Wat of wie ben ik dan? Wat ben ik waard? Ik ben een verkoper geworden van reiservaringen. Prijs de reis!

10-09-2017

In Brazilië wordt de internationale dag van de vriendschap, ‘dia do amigo’, gevierd, op 20 juli. Natuurlijk was daar op social media (de vriendenwebsite Facebook en WhatsApp) veel aandacht voor. Op dit moment van schrijven ben ik in Brazilië en laat ik vrienden in mijn leven de revue passeren. Ik voel me dankbaar voor al de vrienden in mijn leven. Ze zijn niet zomaar in mijn leven gekomen. Kunnen wíj elkaar vrienden noemen, zoals zo gemakkelijk gebeurt op Facebook? Ik nodig je uit om nú een berichtje te sturen aan een verre vriend of vriendin. Verras haar maar!

24-07-2017

Creativiteit, scheppen. Iets maken, iets laten ontstaan, wat geeft dat een heerlijk gevoel. Het schrijven van zo’n blogtekst is voor mij creatief zijn. Een Braziliaanse songtekst erbij pakken en die dichterlijk en vrij vertalen is een creatief proces (zie vorige blog). Vrij dansen: creatieve energie laten stromen. Een nieuwe reis organiseren, brainstormen. Het zijn allemaal creatieve uitingen, zoals ook koken dat kan zijn. Er komt iets uit je handen, je hersenen spinnen, er ontstaat iets.

19-06-2017

Woorden hebben kracht, daar ben ik van overtuigd. Het maakt wel uit wie de woorden spreekt of schrijft en hoe. Woorden kunnen raken. Deze dagen is het een paar keer gebeurd, dat ik een paar woorden sprak en de ontvanger zei: “Je hebt me geraakt. Wat lief. Wat mooi. Ik ben ontroerd!” Hoeveel sterker en groter is de kracht van muziek! En hoe komt dat?

01-06-2017

Vandaag wijst de thermometer 30 °C aan. Dat is echt uitzonderlijk in Nederland. In Brazilië is het de meeste tijd van het jaar in een groot deel van het immense Zuid Amerikaanse land rond de 30 °C. Vandaag kreeg ik een berichtje uit Rio de Janeiro: ‘Het is hier koud.’ Voor hen is het daar koud als de dagtemperatuur stokt bij 24 °C. Wat doe je als het zo warm is?

17-05-2017

April was een bijzondere maand voor mij. Een volle maand. In deze maand, in de paasweek, vond de allereerste biodanzareis plaats, een daverend succes. Ook rond Pasen trok ik twee weken lang samen op met de Braziliaanse vrienden Elaine, Gu, Marina, Giovanna. Samen waren we in Parijs, Koblenz, Leiden, Amsterdam (op Koningsdag). In de Eifel, op de Veluwe, in Lisse, Leerdam, Ede, Bennekom, Giethoorn en Weesp!

05-05-2017

Het broeit, bloeit en borrelt. Biodanzareizen leeft. Buiten is het lente met fluitende vogels en het eerste frisse groen. Hoor maar en zie maar. Bij biodanzareizen is het lente. Nieuw leven. Vandaag meldde zich de achtste deelnemer voor ‘Beleef Pasen’. Daarmee gaat volgende week de allereerste biodanzareis van start.

15-04-2017

Welke associaties roept Brazilië bij jou op, en bij mij? Wat hebben Brazilië en dansen met elkaar te maken, biodanza in het bijzonder? In 1988 was ik voor het eerst in Brazilië. Daarna heb ik vele anderen meegenomen, met groepsreizen, naar het mooie ‘continent’ Brazilië om te proeven van cultuur en natuur en om in contact te komen met gastvrije, alleraardigste Brazilianen. Nu krijg jij de kans, nu is het jouw beurt!

21-03-2017

Een bijzondere periode is voor mij aangebroken. De vastentijd of veertigdagentijd, de aanloop naar Pasen. Het valt altijd samen met het voorjaar, de lente. Deze periode, die dit jaar begon op 1 maart en eindigt op 16 april, Pasen, heeft voor mij veel waarde en grote betekenis. De vasten is een tijd waarin ik meer bewust in het leven wil staan. Het Bijbelse vasten en het voorbeeld van Jezus zijn inspiratiebronnen voor me.

15-03-2017